25.05.2010

Metal: - Nej, til brutalt angreb mod danske lønmodtagere

Den unikke danske model for alvor i fare
- En halvering af dagpengeperioden fra 4 til 2 år og beskæring af fradraget for fagforeningskontingenter er et direkte angreb mod den danske model, hvor en af hjørnestenene er et fleksibelt arbejdsmarked.

Det siger Dansk Metals formand, Thorkild E. Jensen, i en kommentar til regeringens aftale med Dansk Folkeparti.

- Først ser vi en dramatisk stigning af antallet af arbejdsløse. Så oplever vi en regering, som ikke vil tage de nødvendige initiativer til at afværge følgerne af ledigheden for den enkelte lønmodtager. Nu er løsningen fra regeringen og Dansk Folkeparti så, at angribe de danske lønmodtagere ved at halvere dagpengeperioden, forringe fradragsretten for faglige kontingenter og gennemføre besparelser på den efteruddannelse, de ledige har brug for, siger Metal-formanden.

Gennem de seneste 10 år har vi oplevet en stadig udhuling af dagpengenes dækningsgrad, og dermed den understøttelse, man kan få, når man bliver ledig. Netop den økonomiske tryghed er, sammen med fleksibilitet og en aktiv arbejdsmarkedspolitik, et bærende element i den danske model.

- Aftalen er derfor et slag i solar plexus mod den enkelte lønmodtager og imod den danske model. En svækkelse af den økonomiske tryghed ved ledighed, fører til krav om øget tryghed i ansættelse i form af længere opsigelsesvarsler, og så er den unikke danske model for alvor i fare, påpeger Thorkild E. Jensen.

- I samme retning trækker beskæring af fradraget for fagforeningskontingenter. Fagforbundene skal nok klare sig. Men mange lønmodtagere, som er presset økonomisk, vil blive fristet til at vælge kontingentet fra og står derfor svagere f.eks. ved en fyringsrunde, overenskomstforhandlinger osv.

- De omfattende overenskomstforhandlinger for hele arbejdsmarkedet er en central del af den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter forhandler sig til rette om en afgørende vigtig del af samfundet økonomi. Forslaget underminerer også denne hjørnesten i den danske model, advarer Thorkild E. Jensen.

Så sent som den 19. august afviste finansminister, Claus Hjort Frederiksen i Morgenavisen Jyllands-Posten at skære i dagpengene: - Vi sidder i en krise, hvor dagsordenen er, at ledigheden stiger rundt omkring i verdenen, og vi sidder i et internationalt tilbageslag, og derfor er det ikke dagsordenen at skære i efterlønnen eller dagpengene.

- Og Dansk Folkeparti har gentagne gange, pure afvist at skære på dagpengeperiodens længde. Aftalen er et klokkeklart løftebrud fra både regeringen og støttepartie, siger Thorkild E. Jensen.