Den 1. maj 2018


Afdelingsformandens 1. maj tale

1. maj tale ved John Schwartzbach, afdelingsformand i Dansk Metal Tele Øst:


Mange mener, at Den Danske Model ikke længere virker.

Men det er noget forfærdelig sludder.

Den Danske Model er spil-levende og i fuld vigør.

Det har vi set i de seneste uger, hvor vi dagligt har kunnet følge med i nyt fra forligsinstitutionen.

Det er virkelig lykkedes de faglige organisationer at mobilisere medlemmerne.

Uanset hvad man mener om hele overenskomstforløbet, viser mobiliseringen at danskerne interesserer sig for deres løn- og ansættelsesvilkår og ikke er ligeglade med om de fastsættes via lovgivning, som vi ser i de fleste andre lande eller via kollektive aftaler som er unikt for Danmark.

I Dansk Metal Tele Øst er de fleste medlemmer omfattet af en overenskomst med private arbejdsgivere.

Men vi har rent faktisk medlemmer ansat på det offentlige – og derfor har vi naturligvis også fulgt med i, hvad der er sket i forligsen.


Og – ja, Forligsinstitutionen ér en vigtig del af Den Danske Model, som arbejdsmarkedets parter fuldt ud anerkender.

Efter at forhandlingerne var kørt fast og forligsmanden udsatte de varslede strejker og lockouter i 2 gange 2 uger blev der onsdag morgen opnået et delforlig for 40.000 ansatte inden for regionerne.

LO-forbundene fik skæld ud for at indgå forliget og bryde musketer-eden.

Men for det første: Musketer-eden har aldrig betydet nogen vetoret. Det har IKKE betydet, at ingen områder måtte indgå forlig – før end der var indgået forlig for alle områder. Det er da heller ikke på den måde, at musketer-eden fungerer på det private arbejdsmarked. For hvis alle områder skulle opnå enighed, før end det første forlig kunne indgås, ville konflikter med efterfølgende lovindgreb hurtigt blive det normale. Og så ville Den Danske Model for alvor blive truet.

Tværtimod, har det hele tiden været meningen, at hvis der kunne indgås forlig på ét område, skulle det naturligvis ske – fordi dét, netop kunne bane vejen for andre områder. Nøjagtig som vi kender det på det private arbejdsmarked, hvor CO-industri forhandler først – laver gennembrudsforlig, som alle andre læner sig opad.

For det andet, har musketer-eden aldrig for LO-forbundene været ensbetydende med, at det skulle være konfliktudløsende, at få indskrevet den betalte frokostpause i overenskomsterne. Det har været kendt blandt alle de faglige organisationer under hele forløbet. 

For det tredje, med det delforlig som blev indgået i onsdags fik LO-forbundene og FTF-organisationen Dansk Socialrådgiverforening, som også var med i forliget, stort set alle sine hovedkrav igennem.

En overenskomstmæssig ramme over tre år på 8,1% og afskaffelse af privatlønsværnet var blot nogle af de flotte resultater.


Det var ikke opnået uden den massive opbakning fra medlemmerne og sammenholdet.

Når man mobiliserer, sådan som de faglige organisationer har gjort på det offentlige område, vil det automatisk medføre store forventninger.

Og mobiliseringen har medført, at forventningerne til overenskomstresultaterne hos nogle har være højere end Runde Tårn.

Derfor er det vigtigt at slå fast:

Musketer-eden har aldrig været noget mål.

Det var et middel til at opnå målene for gode resultater. Og man skal altid passe på med, at forveksle mål med midler. Derfor var det rettidig omhu, at LO-forbundene og Dansk Socialrådgiverforening onsdag indgik delforliget.

Delforliget var da også dét gennembrud, som betød at der i fredags kunne indgås forlig for 500.000 medarbejdere i kommunerne. Og at der i lørdags kunne indgås forlig i regionerne og senere i Staten.

Dermed lykkedes det med ”En løsning for alle


Nu er det medlemmerne ansat i det offentlige som skal afgøre om forliget skal vedtages eller forkastes. 


Dermed er en konflikt ikke udelukket.

Det er de berørte medlemmer som bestemmer. Det er ikke Enhedslisten eller medlemmer hos Murerne hos 3F som skal tage stilling til resultatet på det offentlige område.

Det er de faglige organisationers medlemmer i det offentlige, som skal stemme. 

Naturligvis efter at deres faglige organisationer nøje har informeret om det præcise indhold i resultatet, så medlemmer ikke kun forholder sig til avisoverskrifter.

OK18 har bevist, at Den Danske Model lever i bedste velgående.

I dag skal vi feste.

Vi er samlet i Teleforeningens hus, som giver så meget liv og glæde for os i det daglige. Vi er efterhånden en hel del seniorklubber og andre aktiviteter, som nyder glæde af Teleforeningens midler.

I alt er der over 3000 seniorer og medlemmer, som er knyttet til dette hus. Og over middag i dag er Teleforeningen vært ved sommerfesten med masser af mad og drikkevarer.

Vi har store idéer med at udvikle vores hus og de aktiviteter, som er her i huset.

Som nævnt på vores generalforsamling i år, håber vi, at kunne udvikle Immerkær ved at sælge noget af græsplænen, og i stedet lave endnu flere aktiviteter til glæde for jer.

Men det skal ske i samarbejde med kommunen, som vi er afhængige af.

Vi håber at få denne mulighed for at udvikle Immerkær – så det er endnu mere til gavn for jer. I dag er der en stor del af græsplænen, som kun fuglene lander på og det stykke håber vi, at Hvidovre vil kunne få glæde af.

Hvis vi lykkedes, så sælger vi altså ikke hele plænen, for der skal stadig være plads til første maj og de gamle fodboldveteraner, som bruger den til deres træning.

Men det håber jeg, at kunne fortælle mere om på generalforsamlingen i oktober måned i år.

Men lad os nu sammen fejre arbejderbevægelsens 1. maj og sommerens komme.


Vel mødt.