Den 9. juli 2010


Efterlønnere blev modregnet for meget

For stor modregningen i efterlønnen da PAL-kompensation blev udbetalt i 2009. Efterbetaling på vej til de berørte

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har afgjort, at Arbejdsdirektoratets regler for modregning i efterlønnen for den såkaldte PAL-kompensation var forkert.

Konkret betyder afgørelsen fra Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg, at en f.eks. 63-årig kvindelig efterlønner kan undgå at få modregnet godt 17.000 kr. i sin efterløn. Hun stod før afgørelsen til at skulle have modregnet 20.000 kr., men med de nye regler, skal beløbet udregnes forholdsmæssigt ud fra den forventede restlevetid. I kvindens tilfælde er det 22,3 år. Det vil sige, at hun nu kun bliver modregnet med 2.960 kr.

PAL-kompensation
PAL-kompensationen er det beløb, som blev udbetalt af staten til pensionsselskaberne i forbindelse med, at man ændrede skattereglerne for pensionsinvesteringer i indeksobligationer og fast ejendom. Pensionsselskaberne har herefter fordelt kompensationsbeløbet ud til deres respektive pensionskunder.

Arbejdsdirektoratet meddelte i Rundskrivelse 24/08 fra 2. juni 2008, at a-kasserne skulle modregne hele kompensationsbeløbet hos efterlønnere, der samtidig fik løbende udbetalinger fra deres pensionsordninger.

Ankestyrelsen traf 10. marts 2010 afgørelse om, at der alene skulle foretages fradrag for den del af kompensationsbeløbet, der kunne henføres til perioden med efterløn.

Ved skrivelse af 30. juni 2010 pålægger Arbejdsdirektoratet a-kasserne at gennemgå alle sagerne igen og ændre fradraget ud fra  ud fra forholdet mellem restlevetiden for henholdsvis mænd og kvinder.

A-kasserne foretager efterbetaling
A-kasserne skal nu finde alle sager frem, hvor der er modregnet for PAL kompensation. Der skal træffes nye afgørelser og foretages efterbetalinger mv. Det tager tid.

AK-Samvirke, som er en paraplyorganisation for 27 statsanerkendte a-kasser i Danmark, glæder sig over, at en stor gruppe efterlønnere nu får udbetalt det, de har ret til.

AK-Samvirke finder det ærgerligt, at a-kasserne skal bruge tid på en sådan sag.

- Men det er endnu mere ærgerligt, at det er a-kasserne, der over for medlemmerne bliver udstillet, som om de ikke kan finde ud af det. Specielt når det igen skyldes Arbejdsdirektoratets fejlagtige fortolkning af reglerne over for a-kasserne, skriver AK-Samvirke i sit nyhedsbrev.

AK-Samvirke er i øvrigt heller ikke sikre på, at direktoratets seneste udmelding holder vand. Direktoratet har valgt at se bort fra unisex-pensionsordninger, som ikke er beregnet ud fra en forventet restlevetid for henholdsvis mænd og kvinder, men som et miks heraf. Der derfor en risiko for, at sagerne nu for tredje gang skal findes frem.

Arbejdsdirektoratet underkendt for 2. gang
Det er anden gang inden for kort tid, at Arbejdsdirektoratet er blevet underkendt.

Først var det i Ferie/Efterlønssagen, hvor det daværende Arbejdsmarkedets Ankenævn gav efterlønnere ret til feriepenge uden modregning og hvor direktoratet og daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen på grund af lovsjusk måtte tilbagebetale op imod 600 mio. kr. til efterlønsmodtagerne.

Nu har Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg så afgjort, at direktoratets regler for modregning i efterlønnen for den såkaldte PAL-kompensation heller ikke holder vand.

Kilde: ak-samvirke.dk