Den 30. juni 2010


Sygdom under ferie

Hvis du bliver syg under din ferie, mener vi, at du kan have ret til erstatningsferie

Der har hidtil i Danmark været den opfattelse, at hvis man skal have erstatningsferie på grund af sygdom, skal sygdommen være opstået før feriens start.

EU-domstolen (som indtil for nylig blev benævnt EF-domstolen) har imidlertid i efteråret 2009 givet en spansk lønmodtager medhold i, at EU-direktiv nr. 2003/88 indebærer, at en lønmodtager som er syg under sin planlagte ferie, har ret til at få erstatningsferie.

Der er ingen tvivl om, at danske lønmodtagere også er omfattet af EU-domstolens afgørelse. EU-domstolens afgørelse indebærer derfor, at den danske ferielov skal ændres.

Beskæftigelsesministeren har da også nedsat et udvalg med arbejdsmarkedets parter, som skal udarbejde forslag til ændring af den danske ferielov. Men udvalgsarbejdet er trukket lidt i langdrag.

Selv om den danske ferielov endnu ikke er ændret, er det imidlertid vores opfattelse, at EU-domstolens afgørelse alligevel allerede nu har virkning for danske lønmodtagere, ihvertfald med hensyn til de fire første ferieuger, men måske også i alle ferieuger.

Danmark er iht. internationale forpligtelser (ILO-konvention) forpligtet til at sikre, at lønmodtagerne har ret til fire ugers ferie om året.

Forudsætning for at få erstatningsferie for sygdom under ferien, vil formentlig være:

  • at man ved sygdommens start under ferien, som sædvanlig straks meddeler arbejdsgiveren, at man er blevet syg,

  • at den opståede sygdom i givet fald kan dokumenteres, f.eks. i form af lægeerklæring

  • at når man er blevet rask igen, at man straks meddeler dette til arbejdsgiveren, og samtidig giver arbejdsgiveren besked om, hvorvidt resten af den planlagte ferie skal afholdes, eller om man straks ved raskmeldingen, stiller sin arbejdskraft til rådighed for arbejdsgiveren


Det er muligt, at arbejdsgiveren afviser kravet om erstatningsferie, men i så fald anbefaler vi, at medlemmerne sender sagen ind til afdelingskontoret, således at vi kan rejse kravet overfor arbejdsgiveren.

Det er dog muligt, at rejste sager først finder deres endelige afklaring, når der mellem LO og DA har været ført eventuelle prøvesager.

Tele Øst, ønsker alle medlemmer en god ferie - uden sygdom.