Sidst opdateret den 2. marts 2010 kl. 12:13

OK-2010: Omtale af protokollater mellem DI og CO-industri som gælder for ansatte i TDC, det tilpassede område:

 

Industriens Funktionæroverenskomst er en del af det tilpassede overenskomstgrundlag i TDC. Dog gælder der en række Særaftaler og lokalaftaler som supplerer eller erstatter Funktionæroverenskomstens bestemmelser.

Nedenfor omtaler vi de protokollater fra industriforliget, som har relevans for TDC-ansatte. Hvis man vil læse selve protokolteksterne, skal man finde den respektive protokol i industriforliget mellem DI og CO-industri:

 

Protokollat nr. 1. om indberetning til fonde
Administrativ forenkling af virksomhedernes indbetaling til industriens fonde.

 

Protokollat nr. 2. om kompetenceudvikling i virksomhederne

DI og CO-industri har aftalt at igangsætte et arbejde, der kan udvikle redskaber til virksomhederne således at kompetenceudviklingen kan understøttes. Formålet er inden 1. november 2010, at udarbejde redskaber som kan a) afdække uddannelsesbehovet, b) afdække uddannelsesmulighederne og c) hjælpe til med udarbejdelse af uddannelsesplaner.

 

Protokollat nr. 3 om praktikanter
Ændringer for aflønning af praktikanter som er i praktik som led i Laborantuddannelsen, biløkonomuddannelsen og handelsøkonomiuddannelsen.

 

Protokollat nr. 6 om Fritvalgs lønkonto
De lokale parter, dvs. TDC og Dansk Metal, kan indgå aftale om udbetaling fra Fritvalgs Lønkonto, herunder aftale, at der udbetales beløb uden at medarbejderen holder fri. Der kan dog ikke indgås lokalaftale om, at indestående på Fritvalgs Lønkontoen udbetales løbende samme med den øvrige løn.

 

Protokollat nr. 8 om fagretlig behandling

Ændret procedure for faglig voldgift (tidsfrister).

 

Protokollat nr. 10 om etablering af ligelønsnævn
DI og CO-industri er enige om at indstille til hovedorganisationerne, dvs. DA og LO, at de etablerer et Ligelønsnævn, der skal behandle klager over brud på love og regler om ligeløn, efter samme model som kendes fra Afskedigelsesnævnet. Hvis LO og DA ikke senest 1. oktober 2010 har nedsat et ligelønsnævn, er DI og CO-industri enige om selv at etablere et ligelønsnævn.

 

Protokollat nr. 11 om kampagne om natarbejde
DI og CO-industri har aftalt at udarbejde kampagnemateriale om natarbejde (risikofaktorer, rådgivning om sund livsstil, forebyggende aktiviteter, helbredskontrol mv.)

 

Protokollat nr. 12 om forskning i langtidsvirkningerne af natarbejde
DI og CO-industri vil igangsætte forskningsaktiviteter med det formål at belyse evt. langtidsvirkninger ved natarbejde.

Protokollat nr. 13 om implementering af EU-direktiv om vikararbejde
DI og CO-industri har aftalt at søge EU-direktiv om vikararbejde implementeret i Funktionæroverenskomsten senest den 1. marts 2011.

 

Protokollat nr. 14 om natarbejde og helbredskontrol
Medarbejdere med natarbejde skal tilbydes gratis helbredskontrol, inden de begynder på natarbejde og herefter regelmæssigt mindst hvert andet år.

Protokollat nr. 16 om redaktionel tilretning af overenskomstbestemmelser om tillidsrepræsentantens uddannelse
Bestemmelsen om at nyvalgte tillidsrepræsentanter har ret til et kursus i TEKSAM regi flyttes fra Organisationsaftalerne ind i Funktionæroverenskomstens TR-regler. DI og CO-indstri er enige om, at bestemmelsen fortsat gælder i TDC.

 

Protokollat nr. 20 om redaktionel tilretning af bestemmelsen om fritvalgs lønkonto (sygdom)
En medarbejder, som har fravalgt en eller flere feriefridage, og derefter har sammenhængende fravær over tre måneder som følge af sygdom eller tilskadekomst, kan rejse krav om supplement til Fritvalgs Lønkontoen. Medarbejderen skal rejse kravet inden 3 uger efter ferieårets udløb.

Protokollat nr. 25 om implementering af ligelønsloven mv.
DI og CO-industri har aftalt implementering af ligelønsloven mv.

 

Protokollat nr. 26 om frihed Grundlovsdag
Grundlovsdag gøres til hel fridag i Funktionæroverenskomsten. Idet Grundlovsdag er indeholdt i Særaftale IV, pkt. 5 får protokollatet dog ikke direkte virkning i TDC. Hvis Særaftalen bortfalder, vil protokollatet få direkte virkning også i TDC.
 

Protokollat nr. 27 om fornyelsesaftalens fortolkning
Opstår der tvister om forståelsen af industri-forliget, afgøres tvisten af det snævre forhandlingsudvalg mellem DI og CO-industri.

 

Protokollat nr. 28 om ikrafttrædelsesdatoer
Præcisering af at ændringerne, herunder satsændringer, har virkning fra begyndelsen af den lønperiode, hvori den aftale ikrafttrædelsesdato indgår.                                                                                                                 

 

Protokollat nr. 31 om varsling af feriefridage

Feriefridage kan ikke varsles til afholdelse i opsigelsesperioden, hvis arbejdsgiverens opsiger medarbejderne.

 

Protokollat nr. 32 stk. 1. om mindstelønsbetalingssatser

For så vidt angår mindstebetalingssatserne pr. time forhøjes disse med kr. 1,10 pr. 1. marts 2010 og kr. 1,75 pr. 1. marts 2011.

 

Protokollat af 20. januar 2010 om Særaftaler i TDC
Inden 8 dage fra den 22. februar 2010 optages forhandlinger mellem CO-industri og DI om fornyelsen af Særaftalen ved TDC. Ved denne forhandling, som blev gennemført den 1. marts 2010,  lykkedes det ikke at aftale ændringer, hvorfor  Særaftalerne og lokalaftalerne gælder uændret. Ved forhandlingen blev der alene opnået enighed om en redaktionel oplistning af de protokollater fra industriforliget som har direkte virkning i TDC, hvis industriforliget godkendes.


----------------------

Med ovenstående ændringer fornys overenskomstgrundlaget for en to-årig periode. Resultatet er en del af et samlet mæglingsforslag fra forligsmanden, hvis forligsmanden fremsætter et sådant. Fremsætter forligsmanden ikke et samlet mæglingsforslag bortfalder forliget, medmindre andet aftales mellem DI og CO-industri.

Man skal være opmærksom på, at hovedorganisationerne, dvs. LO og DA, eventuel kan aftale tilføjelser ind i et samlet mæglingsforslag fremsat af forligsmanden. Tilføjelserne kan også komme til at gælde på industriens område.

Derfor må en endelig oversigt over hvad der kommer til at gælde afvente indtil, at forligsmanden eventuelt fremsætter et samlet mæglingsforslag.

Hvis det lykkes for forligsmanden at fremsætte et sådant, vil det formentlig ske senest i slutningen af marts 2010.

Man skal endvidere være opmærksom på, at Funktionæroverenskomsten fungerer som en minimallønsoverenskomst, hvor lønnen aftales lokalt i den enkelte virksomhed hvert år. Lønreguleringen er derfor ikke en del af overenskomstresultatet.  Der udestår forhandlinger mellem TDC og teleafdelingerne om løn- og satsreguleringen pr. 1. marts 2010.