Den 18. januar 2010

Tillidsrepræsentantmøde i Tele Øst

Torsdag i sidste uge var afdelingens tillidsrepræsentanter samlet til møde for at drøfte forskellige aktuelle sager.

Det drejede sig blandt andet om:

  • IKUF – Industriens Kompetence Udviklings Fond
  • Overenskomstfornyelsen 2010
  • Personalereduktioner i TDC 2010
  • Multimediebeskatning

IKUF – Industriens Kompetence Udviklings Fond.
Ved overenskomstfornyelsen i 2007 lykkedes det at komme igennem med et mangeårigt krav om selv-valgt uddannelse. Den enkelte medarbejder fik ret til 2 ugers selv-valgt uddannelse hvert år.  At uddannelsen er selv-valgt betyder blandt andet, at uddannelsen du anmoder om ikke skal dække et uddannelsesbehov i den nuværende stilling, men derimod være en uddannelse om du kan bruge til at udvidede dine kompetencer ud over de virksomhedsrettede uddannelser.

Arbejdsgiveren skal derfor heller ikke godkende kurset, men din leder skal give tilladelse til fraværet, og kurset skal ansøges og godkendes af kompetencefond som administreres af repræsentanter fra overenskomstparterne, dvs. DI og CO-industri.

I TDC er det mellem TDC og teleafdelingerne aftalt, at der er en decental fond, som administreres af repræsentanter fra såvel TDC og teleafdelingerne.

De kurser man kan få bevilget skal fremgå af en "positiv-liste". Den kan man finde på hjemmesiden www.ikuf.dk

I TDC - hvor der som nævnt er aftalt en decentral fond - er der udvidede muligheder for at få bevilget uddannelser. TDC-ansatte kan læse mere om dette på TDC-Medarbejderportalen.

Tillidsrepræsentanterne opfordrer alle medlemmer til at udnytte sin ret til selv-valgt uddannelse.

Du kan også læse mere om voksenuddannelser på www.vidar.dk eller www.ug.dk

Du er også velkomment til at henvende dig til Uddannelsesudvalget via Tele Afdeling Øst, som kan fortæller mere om tilbuddet. Ring eller skriv til faglig sekretær Robert Larsson.

Overenskomstfornyelsen 2010
Pr. 1. marts 2010 skal cirka 600.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked have fornyet sine overenskomster. De fleste medlemmer af Tele Øst er omfattet af industriens overenskomster forhandlet mellem DI og CO-industri. F.eks. er TDC-ansatte omfattet af Industriens Funktionæroverenskomst med tilhørende særaftaler, protokoller, lokalaftaler mv.

På tillidsrepræsentantmødet blev der redegjort for de forhandlinger som officielt startede mellem DI og CO-industri den 6. januar i år. Det er overenskomstparternes hensigt at forsøge at opnå et overenskomstresultat inden den 12. februar. Når der er opnået et overenskomstresultat vil det blive sendt til urafstemning blandt medlemmerne med henblik på endelig vedtagelse. Hvis et overenskomstresultat bliver nedstemt eller hvis det ikke lykkes at opnå et forlig kan der varsles konflikt. En sådan konflikt vil tidligst kunne starte den 1. marts, men normalt vil forligsmanden udskyde varslede konflikter i op til 2 gange 2 uger. Realistisk set vil en evt. konflikt derfor tidligst bryde ud omkring 9. april. Der må ikke forekomme strejker før end en korrekt varslet og iværksat konflikt kan bryde ud.

Hvis der udbryder konflikt vil konfliktramte medlemmer af Dansk Metal modtage konfliktunderstøttelse svarende til dagpengesatsen på kr. 752,- pr. konfliktdag for fuldtidsansatte. For medlemmer som ikke bliver omfattet af en konflikt vil der under en konflikt blive udskrevet ekstra konfliktkontingent. Efter en konflikt vil der også blive udskrevet ekstrakontingent indtil konfliktkassen er blevet fyldt op igen.

Personalereduktioner i TDC 2010
Tillidsrepræsentanterne drøftede også de personalereduktioner som TDC har bebudet skal ske i 2010.

Under forhandlingerne med TDC i december 2009 har Tele Øst erklæret at man er uenig med TDC i nødvendigheden af personalereduktionerne og at Tele Øst forbeholder sig at føre sager om usaglige afskedigelser hvis TDC foretager ufrivillige afskedigelser.

Efterfølgende har ledelsen i TDC Installation i starten af januar 2010 meddelt, at der senest den 22. januar skal findes 135 teknikere på landsplan som vil tage imod en frivillig fratrædelse. Sker dette ikke vil TDC Installation gribe til egentlige fyringer.

Det har ført til harme blandt teknikerne blandt andet fordi TDC for cirka ½ år siden ansatte 40 nye teknikere. Det er udtryk for dårlig personaleplanlægning. I sidste uge førte ledelsens adfærd til overenskomststridige faglige møder i TDC. For tiden arbejder Tele Øst tillidsrepræsentanter intenst i samarbejdsudvalgene for at undgå, at der sker ufrivillige afskedigelser.

Multimediebeskatning
VK-regeringen har med støtte fra Dansk Folkeparti pr. 1. januar 2010 indført en ny Multimediebeskatning af lønmodtagere som for eksempel medbringer mobiltelefoner eller edb-terminaler på medarbejderens bopæl.

Det har medført utilfredshed blandt afdelingens medlemmer.

Tele Øst har indledt forhandlinger med TDC om kompensation for Multimediebeskatningen, men hidtil har TDC ikke villet imødekomme vores krav om at holde medlemmerne skadesløse. Der pågår dog fortsat forhandlinger mellem TDC og Tele Øst.