Den 18. september 2009

Kongres i Dansk Metal: "Globalt ansvar – energi til fremtiden”

Dansk Metal er klar til fremtiden


Forbundsformanden Thorkild E. Jensen åbnede kongressen lørdag den 12. september og bød alle velkommen. Thorkild kom i sin åbningstale ind på at udsigterne til et regeringsskifte er blevet lysere, så selvom det ikke var lykkedes for Helle at slå Anders, fordi han forlod banen, har vi nu gode udsigter til, at hun slår Lars Løkke ved næste valg – og det er der brug for. Thorkilds tale førte os gennem politik, uddannelse, fattigdom, integration, krise, miljø og flere andre vigtige emner.

Aalborgs borgmester udtrykte stor glæde ved at Metal igen havde valgt Aalborg som kongres center og håbede vi ville befinde os godt her i Danmarks tredje største kommune. Borgmesteren fortalte også at måske er de ikke de klogeste, nok heller ikke de bedste, men de forsøger at skabe en god hverdag for alle og behandler de svageste ordentligt.

LO’s formand Harald Børsting havde også lagt vejen forbi kongressen. Han var glad for at være på kongressen og kom i sin tale ind på at kampen ikke er slut. Der er tusindtal arbejdsløse og sidst Metal holdt kongres var  1 % af medlemmerne arbejdsløse, nu er der 8 %, hvilket ikke er nogen god situation, men det kan ændres med den rette regering.

Søndag den 13. september 2009 indledtes med forslag til forretningsorden, valg af dirigenter, opråb af alle delegerede, valg af kongressekretærer og andre udvalg. Derefter indledte Thorkild sin lange og visionær beretning med ordene ”For 3 år kunne jeg indlede beretningen med en lang liste med eksempler på, hvor godt der gik i Danmark. I dag er situationen desværre en hel anden. Alene i det sidst år har 115.000 personer i den private sektor mistet deres arbejde.”  Beretningen kom ind på emner som krise og vækst, tillidsrepræsentanter, europæisk samarbejde, overenskomster, ligeløn, domme, rbejdsmarkedspolitik, uddannelse, økonomi, arbejdsmiljø, østarbejdere og meget mere. Det var en rigtig god tale og salen gav stående applaus.

Formand for Tele Øst Leif Hartmann var ret hurtig på efter Thorkilds beretning som han takkede for. Leif pointerede at vi går ind for at sikre reallønnen. Leif udtrykte at vi skal finde en anden måde at organisere os på og kom med sin vision om, at Tele Øst kan fusionere med Metal Hovedstaden og derved gøre os til Danmarks bedste afdeling på IKT-området.

Faglig sekretær Ulla Puck takkede for Thorkilds beretning og sagde at hendes hjerte også banker for Metal. Ulla kom ind på integration, testen som nydanskerne skal igennem for at opnå dansk statsborgerskab, mangfoldigheden i virksomhederne og at vi kan hjælpe en nydansker ved at tage dem i hånden og vise vejen frem til uddannelsessystemet.  I Metal er vi godt på vej med et stigende antal lærlinge med anden etnisk baggrund, men hvor er tillidsrepræsentanterne med anden etnisk baggrund. Der er plads til forbedringer også i Metal.

Næstformand Carsten D. Nielsen kom på talerstolen om mandagen og udtrykte sin glæde overfor kongressens opmærksomhed på de meget lave dagpengesatser og gik over i problematikken om Flexicurity som også hænger sammen med overenskomsten og aftaleforhold. Carsten mente, at man havde overset et andet problem, nemlig at HK´s medlemmer ansat på  Funktionæroverenskomsten er underkastet 50 % reglen. Reglen indebærer at mere end 50 % af medarbejderne skal være organiserede, før end overenskomsten træder i kraft. Vi har mange medlemmer i Metal, som på den bekostning går side om side med folk som ikke er overenskomstdækket. Vi må have fjernet 50 % reglen.

Faglig sekretær Hanne Trebbien takkede kreatøren bag udsmykningen af salen. Hanne talte om arbejdsmiljøet og kom ind på de nye regler hvor kommunerne kan få en medarbejder i 10 timers beskæftigelse efter sygdom, hvorefter kommunen så får en refusion på 65 %. Hanne kunne fortælle at Metal er god til at indhente erstatninger til medlemmerne, men Metal kunne gøre mere for at uddanne de tillidsvalgte til de nye opgaver i den forbindelse.

Fællestillidsrepræsentant Per Baden fra CSC kom ind på at det ikke er særlig synligt at 20 % af Forbundet er ansatte indenfor IT og kommunikation.  Per udtrykte skuffelse over at der er ventetid på Metalskolen, så nye tillidsrepræsentanter kan komme på grunduddannelse.  Per kom også ind på, at en halvering af afdelinger og hovedbestyrelser burde frigive kræfter til lokalt arbejde.

Derefter var vi igennem ændringsforslag, afstemninger og flere emner gik videre til Hovedbestyrelsen, der indtil næsten kongres skal tage problemstillingerne op, og det var et smukt syn, når et hav af røde kort røg i vejret. Man skulle dog følge godt med, for det gik stærkt.

Onsdag indledte Thorkild med at byde Helle Thorning-Schmidt velkommen.
Helle holdt en fremragende tale hvor hun kom ind på at metalarbejderne er nogen af verdens bedste og der er grundt il at ranke ryggen. Der er et stærkt bånd mellem fagbevægelsen og Socialdemokraterne. Der er brug for samarbejdet mellem Dansk Metal og Socialdemokraterne, fordi der er brug for en ny kurs for Danmark. Når Danmark bliver ramt af arbejdsløsheden, så påvirker det alle. Det dræner samfundet for ressourcer.

Man skal ikke stikke hovedet i et hul eller cykle til Paris og bare håbe at problemerne driver over, for desværre er Lars Løkke Rasmussen bedre til at styre sin cykel, end han er til at styre Pia Kjærsgaard. Når hun siger, at hun vil være kulturminister, så mumler han bare…

Helle kom også ind på at uddannelse er vigtigt, man kan tage en kompetencegivende uddannelse på højeste dagpengesats, og vi vil sørge for, at alle børn får en uddannelse, uanset postnummer. Vi vil investere i Danmark – det er en fair forandring.

Temaet for Metals kongres var "Energi til fremtiden". Der blev sat fokus på klimaet, men i høj grad også fokus på Dansk Metals energi til fremtiden med gå-på-mod og fremdrift.

Som en del af temaet blev kongressen onsdag formiddag suspenderet i to timer. I stedet var der et temamøde med særligt fokus på energi og beskæftigelse. Metal fremlagde sin plan, der kan skaffe ca. 50.000 nye arbejdspladser i Danmark. Det handler især om, hvordan man i udviklingen af nye og gamle energiformer kan skabe flere arbejdspladser. Arrangementet var en kulmination af seks debatmøder om energi, der blev holdt i foråret for tillidsrepræsentanter over hele landet.

Onsdag eftermiddag var der en gentagelse af masse afstemninger og på baggrund af alle debatterne der havde været gennem ugen.

Som afslutning kan nævnes at der er sket en revolution på denne kongres, da det blev vedtaget at vi i Handlingsplanen og Resolutionen både nævner SF og Socialdemokraterne.

Fredag var der delegeretmøde i Dansk Metals a-kasse.

Tak for en god og spændende kongres.

Du kan læse mere om kongressen på danskmetal.dk/kongres

- af Ulla Puck