Den 5. december 2008

Dansk Metal og Tele Øst pure frifundet af Arbejdsretten

Dansk Metal og Dansk Metal Tele Øst er af Arbejdsretten pure frifundet for organisationsansvar

Torsdag eftermiddag afsagde Arbejdsretten dom i sagen om DA, DI og TDC´s påstande om organisationsansvar mod såvel forbundet som Tele Øst.

Arbejdsrettens ni dommere nåede frem til at Dansk Metal og Dansk Metal Tele Øst pure skulle frifindes for arbejdsgivernes anklager.

Sagen startede ved de omfattende overenskomststridige arbejdsnedlæggelser i oktober og november 2007 som reaktion på en række forskellige upopulære beslutninger truffet af ledelsen i TDC Fastnet Norden. Arbejdsnedlæggelserne var med andre ord begrundet i forskellige forhold.

Strid om pålæg til medlemmerne
Arbejdsgiverne mente at forbundet havde gjort sig skyldig i organisationsansvar fordi man ikke på fællesmøderne sidste år ville give et generelt pålæg, om at genoptage arbejdet og holde det normaliseret, til alle medlemmerne ansat i TDC - uanset arbejdssted og uanset om arbejdsnedlæggelserne var begrundet i samme forhold.

Dansk Metal gav på fællesmøderne derimod kun tilsagn om at give pålægget til de medlemmer, hvor arbejdsgiverne forinden fællesmødernes afholdelse havde oplyst de nøjagtige arbejdssteder/hjemsteder for de medlemmer som var omfattet af arbejdsnedlæggelserne for samme forhold. Et sådant pålæg ville automatisk i følge retspraksis også gælde for andre medlemmer på andre arbejdssteder/hjemsteder som tilsluttede sig arbejdsnedlæggelsen begrundet i samme forhold.

Hvis derimod pålægget skulle gives sådan som arbejdsgiverne krævede det, ville det i realiteten indebære, at Dansk Metal erkendte at arbejdsnedlæggelserne var et led i en samlet systematisk aktion. Og det ville Dansk Metal ikke være med til. Arbejdsretten nåede frem til, at Dansk Metal ikke havde gjort sig skyldig i overenskomstbrud og blev derfor frifundet.

Kvik Nyt
Arbejdsgiverne mente også, at Dansk Metal Tele Øst havde begået overenskomstbrud, fordi afdelingen i et særligt medlemsblad til medlemmerne i TDC Installation havde gengivet tillidsrepræsentanternes oplevelser af samarbejdet i TDC Fastnet Norden. Arbejdsgiverne mente at tonen i indlæggene var så grov, at den var et brud på samarbejdsaftalen og Borgfredsaftalen og at udtalelserne i Kvik Nyt var med til at optrappe konflikten.

Arbejdsretten frifandt Tele Øst, og begrundede frifindelse med at "Indlæggene i Kvik Nyt blev bragt efter, at ledelsen i TDC Fastnet Norden havde taget initiativ til at indføre en række ændringer, som havde været forhandlet  i SU.  Medrbejderrepræsentanterne i SU var blevet pålagt tavshedspligt, indtil ledelsen havde meldt ud, at ændringerne nu ville blive gennemført. Tillidsrepræsentanterne havde derfor, efter at tavshedspålægget var blevet ophævet, en loyal interesse i at orientere deres kolleger om, hvilke standpunkter de havde indtaget under drøftelserne i SU.

Det er ikke godtgjort, at indlæggene indeholdt en fordrejet fremstilling af forhandlingsforløbet, således som dette forløb så ud i medarbejderrepræsentanternes optik, og der er heller i indlæggene nogen opfordring til medlemmerne om at foretage overenskomststridige eller andre ulovlige handlinger. Endelig ses tonen i indlæggene - som var rettet til afdelingens egne medlemmer - ikke at være så grov, at den på den givne baggrund går ud over det tilladelige".

Udenretlig forlig
Spørgsmålet om bod til de strejkende medlemmerne er tidligere blevet forligt ved et såkaldt udenretligt forlig.

Læs Arbejdsrettens dom:



Læs omtalte Kvik Nyt fra 2007 her:



------